HockeyNews
PLUS

Lundqvist bakom värvningen av Lasch – men saknar redan Dick Axelsson

(19888) Joel Lundqvist/Frölunda
Daniel Stiller/Michael Erichsen/Bildbyrån

Publicerad: 5 juni 2021

FacebookXWhatsApp

När Frölunda gjorde utvärderingen efter sjundeplatsen och kvartsfinalmissen var Joel Lundqvist tydlig med en sak: Fixa tillbaka Ryan Lasch.

Nu ser den 39-årige lagkaptenen fram emot nästa säsong, men kommer att sakna Djurgårdsstjärnan Dick Axelsson.

– Det är klart att på isen har det varit några duster, men det ska det vara. Det tycker jag hör till, säger Lundqvist till HockeyNews.se.


Frölunda är inne på fjärde veckan av försäsongsträningen.


– Så man börjar känna av muskulaturen ordentligt, hehe, säger lagkaptenen Joel Lundqvist, 39, när han sitter i bilen på väg hemåt.


Det har blivit några styrkepass under årens lopp.


– Det har varit bra så här långt. Man får de olika bitarna. Det är lite is och så är det styrka och kondition och allt möjligt.


Joel Lundqvist avslutade säsongen med ett specialvisir som skydd för ansiktet.


LÄS MERFrölundas chock: Lagkaptenen tvingas till operation


I mitten av mars, kort före slutspelet, bröt han käken under ett kampmoment under en träning. Men frakturen i ansiktet stoppade honom inte ifrån att fortsätta säsongen i Frölunda. Den typen av skada tar normalt 4-6 veckor att läka. Utan att man genomgår en operation.


– Jag spelade fyra veckor efter smällen, men tre veckor efter operation. Det är klart att den var stabil för spel, men jag hade skydd och tandskydd och grejer. Det var lite kvar med bettet, att det skulle sätta sig. Nu har det justerats än mer så nu är det nästintill tillbaka till normalläge, säger Lundqvist nöjd över att kunna slita på rejält under barmarksträningen.


– Man fick vara försiktig första veckorna. Det var bara mjuk mat och inget tuggmotstånd. Man fick anpassa kosten där.


Så vad blev det för mat under läkeperioden?


– Det blev pasta och mycket fisk. Det gick bra. Jag tappade några kilo direkt i samband med operationen. De hämtade jag väl aldrig hem, men det är väl bra. Nu är jag ett par kilo lättare till nästa säsong…


Med ett nytt SM-guld i sikte. Joel Lundqvist gör sig redo för ny kamp med Frölunda. Foto: Bildbyrån.


För andra året i rad tappade Frölunda fart i SHL efter jul och nyår och för andra säsongen i följd halkade Göteborgslaget ner till en sjundeplats.


Frölunda klarade av Djurgården i åttondelsfinalen. Mot Rögle åkte Joel Lundqvist & Co ut så det visslade med 4–0 i matcher.


Hur vill du komma ihåg säsongen som var?


– Det är väl inget som man vill ta med sig i stort sett från den här säsongen, om jag ska vara ärlig. Det är klart att det fanns stunder här och var så där, men på det stora hela är det inget man kommer att minnas tillbaka till och känna wow, vilken säsong. Nu har man stängt det och laddar för en ny säsong och nya utmaningar här, berättar Joel Lundqvist.


Han har spelat 812 matcher i SHL med Frölunda plus 153 slutspelsmatcher och över 60 matcher i Champions Hockey League så han har passerat 1 000 matcher Frölundatröjan. Fler ska det bli.


Lundqvist har åtminstone en säsong kvar i Frölunda och han fyller 40 år den 2 mars 2022. Han har vunnit tre VM-guld, fyra SM-guld och fyra CHL-titlar, vilket är omåttligt imponerande.


Så när det blir en sämre säsong gäller det att lära sig för att nå tillbaka till toppen. Pandemin har varit en prövning på många sätt.


– Vi har fått vrida och vända och landa i saker och ting och börja blicka framåt. Man hoppas självklart på publik och hela den grejen, att det kommer igång, så att det blir mer normalläge till nästa säsong.


Har det varit segt med tomma läktare?


– Det är klart man vänjer ju sig och det blir vardag på nåt sätt för oss också, men det blir skillnad. Man har känt att det har fattats något väsentligt. En stor ingrediens i det vi håller på med. Den här stämningen och inramningen och allt vad det innebär, så det är klart att det har varit tomt.


Några spännande värvningar – hur mycket har ni saknat Ryan Lasch?


– Det är en del av utvärderingen som har kommit. Vad vi behöver. Vad vi behövde justera med laget och där har ”Freddan” (sportchefen Fredrik Sjöström) i spetsen gjort ett väldigt bra jobb så här långt tycker jag. Det känns väldigt bra.


LÄS MERFrölunda skriver långtidskontrakt med guldhjälten: "Försvarsgeneral"


Hur mycket tankar och åsikter tillför du när det ska byggas nytt lag?


– Vi hade utvärderingar. Alla spelare hade det med ledningen och coacher och annat och det är klart att man sa sina tankar och funderingar kring det som har varit och lite framåt hur man tänker. Sedan, hehe, hur mycket de tar med av ens egna åsikter, det är en annan femma. Men det är klart att vi har diskuterat saker och ting.


Men du skrev ner RYAN LASCHS namn med stora bokstäver på din lapp?


– Haha! Det är klart att han har varit på tapeten. Det är inget att snacka om. Det var väl ingen tvekan om vad jag tyckte  i den frågan, vad han har gjort hos oss tidigare. Sedan är det mycket annat som ska stämma också. Hehe. Jag var tydlig där som sagt, men jag tror att de kände det själva att det hade varit en bra pusselbit för det här laget.


Ryan Lasch blev mer och mer saknad ju längre förra säsongen gick. Och Joel Lundqvist låter nöjd med att få tillbaka den spelskicklige amerikanen i laget.


Frölunda har gjort några spännande värvningar i målvakten Matt Tomkins, backklippan Christian Folin och VM-spelaren Michael Spacek. Den tjeckiske landslagscentern har väckt NHL-intresse runt sig både före och under VM.


– Ja, vi får se vad det landar i. Det räcker med en kvartsfinal för tjeckerna... konstaterar Joel Lundqvist.


Har du följt VM?


– Jo, men man har sett en del till och från faktiskt, och kollat Sveriges matcher. Vad ska man säga? Hockeyn är bredare idag. Det är fler nationer som är med om det, och det är positivt tycker jag. Sedan vill man alltid att det ska gå bra för Sverige. Men det var en tuff start som de hade med sig genom hela turneringen, säger Lundqvist och syftar på de två förlusterna mot Danmark och Belarus i inledningen vilka förstörde hela VM för Tre Kronor.


Joel Lundqvist vann VM-guld ihop med brorsan Henrik Lundvist 2017 och firade med fansen i Stockholm. Foto: Bildbyrån.


Joel Lundqvist har själv spelat sju VM och ett OS och vet mycket om hur ett starkt VM-lag ska vara byggt för att ha förutsättningar att lyckas.


– Det är klart att det är tufft. Jag skulle tippa att både det vitryska laget och Danmark har ett lag som spelar ihop mycket. I Sverige är det många nya som kanske inte har spelat ihop tidigare och ska på kort tid få ihop det. Det är en tuff utmaning. Både Danmark och Belarus har man mött genom åren och det har varit tuffa matcher tidigare också och det är små grejer som har avgjort. Jag vet att det är tuffa matcher, det är mer att folk utifrån förväntar sig vinster, och det vill man ju, och det är klart att det ska väl vara vinster också när man hårdrar det, att vi ska slå dem. Men man vet hur tufft det är att möta de lagen.


Kan man ha överseende med att det blir så här eller ser du konsekvenser framför dig?


– Man vill alltid att Tre Kronor ska vara med och utmana om medaljer. Det handlar mer om att landa i varför det blir som det blir. Och vad man kunde ha gjort annorlunda och bättre självklart, så får man ta det därifrån, menar Lundqvist.


– När man har varit med och det har gått bra så har man haft en ganska stabil stomme som har spelat mycket under året och så har man kryddat med toppspelare i slutet av året och i en VM-turnering och det har varit framgångsrikt. Det blir en större utmaning som lag och som grupp när det blir väldigt mycket nytt.


Joel Lundqvist lämnar VM-snacket där och har några månader av försäsongsträning framför sig innan han är redo för hettan i Scandinavium igen i september.


En rad SHL-lirare har tackat för sig inför nästa säsong och av dem är Djurgårdens Dick Axelsson någon Joel Lundqvist kommer att sakna lite extra.


LÄS MERDick Axelsson om domarkameror och Joel Lundqvist


– Jag tycker att han i sina bästa stunder har mer att ge. Han är en profil och en artist och en skicklig hockeyspelare som tillför mycket till ligan, så det är tråkigt att han slutar. Samtidigt om det är kroppen som säger stopp, att det är kämpigt med knän och annat som spökar, men det är tråkigt för han tillför mycket som sagt, säger Lundqvist.


Dick Axelsson och Joel Lundqvist råkade i luven på varandra under SM-finalen 2019. Joel vann. Foto: Bildbyrån.


Vilket är ditt bästa minne med ”Dicken”?


– Det är många! Jag har ju spelat med honom både i Frölunda och i landslaget och just det här växlandet från att det är tävling och att man ska vinna till att ha jädrigt kul, den energin han kan sprida i en grupp, det är väldigt värdefullt. Vi har haft mycket skoj tillsammans, säger Lundqvist.


Och tillägger:


– Sedan är det klart att på isen har det varit några duster, men det ska det vara. Det tycker jag hör till.


Är det några andra profiler som du gillar lite extra att möta?


– Det är klart att man börjar bli äldre och de man har tampats med i många år börjar försvinna eller fortsätter till andra ligor. Det brukar vara någon i varje lag som man nöter lite på. Det är klart att det var lite speciellt med Dick under några år likväl som det var med Jimmie (Ericsson) i Skellefteå i några år. De blir färre om man säger så, de man har haft en lång historik med.


Det säger en del om dig också, att du har legat på topp så otroligt länge?


– Jag tycker att det är skitkul fortfarande. Man har fått anpassa sig lite och lära sig lite nytt och lägga om träningen för att liksom hänga med i det spel som är idag. Hockeyn går fortare och det händer rätt mycket. I sju åtta år har det gått åt det hållet, men jag tycker att det är väldigt kul fortfarande, säger Joel Lundqvist.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!